Moja alergija - prva slovenska specializirana trgovina za alergike

Skoči na glavni sadržaj »

Vaša košarica je prazna

Mlijeko i jaja najčešći su oblik alergije kod djece. Većina djece preraste alergije do predškolske dobi. Do tada je potrebna prehrana koja isključuje ta dva alergena, koja može biti nutricionistički neadekvatna jer ove dvije vrste hrane su važan izvor potrebnih vitamina i minerala. Stoga je potrebno taj deficit nadomjestiti. Ista preporuka donosi se i na vegane, koji je jedu hranu životinjskog podrijetla.

Preberi več >>

Unakrsne alergije

14. sij 2015. 09:02:39

Ponekad se dogodi da netko tko je alergičan na neki alergen, doživio istu reakciju i u kontaktu s nekim drugim srodnim alergenom. Ako je netko, na primjer, alergičan na kravlje mlijeko i pokazuje istu alergijsku reakciju kada je govedina u pitanju, tada govorimo o unakrsnoj alergiji.

Preberi več >>

Nadomjesci kod alergije na mlijeko

17. stu 2014. 11:16:37

Kod alergije na mlijeko, adekvatna zamjena mogla bi biti bazirana na soji ali i nekim orašastim plodovima te riži. Vrlo je važno obratiti pozornost na deklaraciju jer u mnogo slučajeva može doći do tragov...a mlijeka u proizvodu zbog korištenja mlijeka u proizvodnom procesu koji se odvija u istoj tvornici, vjerojatno na istoj proizvodnoj traci. Takav proizvod nije pogodan za ljude koji su alergični na mlijeko te bi zbog toga takve proizvode trebalo izbjegavati.Preberi več >>

Mnogi koji pate od alergija na hranu, suočeni su sa puno poteškoća i izazova a jedan od takvih je i spremanje hrane. Ponekad upravo naše omiljeno jelo sadrži nešto što više ne smijemo. Za ...neku hranu postoji zamjena no za neku nažalost, ne postoji.

 

Za siguran ishod situacije bitna su dva čimbenika. Prvo: kolika je uloga alergena u receptu? Na primjer: za omlet od jaja, jaje je neophodan sastojak bez kojeg se ne može. Drugo: koliko sastojaka u receptu treba zamjenu. Ako je od recimo pet sastojaka potrebno zamijeniti četiri, tada vam zasigurno rezultat može ispasti drugačiji od originala. Dakle, ponekad je lako modificirati originalan recept a ponekad je sigurnije potražiti neki manje zahtjevan.Preberi več >>

Kod djece sa razvijenim alergijama, reakcija na alergen je vrlo brzo vidljiva. Zbog neposrednog imunološkog odgovora ili IgE reakcije, alergije na hranu se obično vrlo lako odrede. Reakcija je obično trenutna u obliku osipa kod konzumacije jagoda ili otežanog disanja kod konzumacije kikirikija. Nešto teže je međutim prepoznati preosjetljivost na neku hranu. IgG ili odgođena imunološka reakcija obično može biti popraćena sa širokim i zbunjujućim spektrom simptoma koji se mogu protegnuti i do 72 sata od trena konzumacije. Preosjetljivost na neku hranu može se razviti tokom vremena, ponekad zbog povećane konzumacije neke određene hrane ali i zbog neravnoteže u crijevnoj mikroflori.

Preberi več >>